Фотографска изложба събира средства за безплатна телефонна линия за психологическа помощ

 

ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ…

 

Но кой е пътят? С кого избираме да вървим по него? Накъде сме тръгнали? Докъде искаме да стигнем?

На всички тези и още незададени въпроси ще потърси отговор през фотографското изкуство благотворителната изложба “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ…” на 24 септември, четвъртък, от 19.00ч. във ФотоСинтезис Арт Център.

Изложбата ще представи в 30 кадъра личните асоциации по темата на осем големи български творци във фотографията.

Маргарита Русева, Владимир Карамазов, Темелко Темелков, Адриана Янкулова – Чапкънова, Емануил Трейман, Иво Орешков, Симон Варсано и Калин Руйчев избраха да дарят от времето и изкуството си, заставайки зад социално значимата кауза, вплетена в изложбата.

Гостите ще имат възможност на място да се потопят в тяхното изкуство и да си закупят от уникалните им фотографии. Всички набавени от продажбите средства ще бъдат дарени за каузата, която мотивира всеки един от тях да протегне ръка, да се ангажира, да бъде съпричастен.

КОЯ Е КАУЗАТА?

Вече 17 години Асоциация Солидарност оказва професионална психологическа и терапевтична помощ на хора, страдащи от зависимости. Солидарност създават и управляват първата по рода си безплатна, анонимна телефонна линия в България за информация и експертна консултация по темата. На телефон 0888-99-18-66 обучени психолози от екипа на Солидарност осигуряват подкрепа и насоки за методи и места за лечение както на всеки зависим, потърсил помощ, така и на неговото семейство и близки.

Линията се издържа единствено от дарения и проектни средства, като от месец май миналата година е без целево финансиране. Това налага функциониране с намален капацитет, извънредни часове работа за екипа на Солидарност, сериозни затруднения при покриване на разходи за наем, техническа поддръжка, заплати на екипа.

Благотворителната изложба “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ…” ще даде шанс на линията да продължи да съществува. Този шанс давате вие, закупувайки си уникален кадър на някой от осемте големи фотографа, включени в изложбата. Подгответе се за вечер на изкуство с кауза, запазете деня и часа в календарите си! Очакваме ви!

ЗАЩО ФОТОГРАФИЯ?

Изкуството има властта и величието да създава мост между хора, общности, теми, които на пръв поглед нямат сходства. Да дава форма, да носи емоции, да провокира размисли, да действа като терапия. Всички тези елементи впрягат в действие от Асоциация Солидарност, когато включват фотографията като част от лечението и ресоциализацията на клиентите. Фотографско ателие ФотоФози се ражда преди 4 години с дейното участие на успешно завършили клиенти на рехабилитационната програма. Потапянето във фотографското изкуство дава нови перспективи и помага на хората да разгърнат своя потенциал в една нова и градивна дейност. Участието в ателието е съществена част в прехода към адаптация и реализация в живота след процеса на лечение.

Важен елемент от дейността на ателието е организирането на семинари и събития, които въвеждат клиентите във фаза на рехабилитация чрез изкуството и посредством него подпомагат процеса си на възстановяване и социално включване. От 2017г. Асоциация Солидарност провежда благотворителни изложби с фотографии на клиентите си.

Изложбата “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ…” ще представи и няколко кадъра на хора, преминали успешно по своя път благодарение на рехабилитационната програма на Солидарност.

Откритото, експертно и честно говорене по темата за зависимостите е важна крачка към повече информираност, към промяна на стигма и нагласи, към превенция. Фотографията е естественият мост, посланик и преводач чрез езика на изкуството на тази болезнена тема.

 

Благотворителната изложба може да бъде разгледана във ФотоСинтезис от 24ти до 27ми септември. Фотографии от нея могат да бъдат закупени както на място, така и по запитване към организаторите на info@solidarnost-bg.org.

Вашият коментар