Третият месец на моето бебе – нови умения, игри и грижа

Поредният епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава още ценни съвети на родителите

  

Поредният епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото, което е посветено на третия месец от бебешкия живот, представя детайлно промените, които настъпват през този важен период и предоставя ценни съвети на новите родители. В него се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и    д-р Мила Байчева, а за задължителните през този период ваксини подробна информация дава доц. Йорданка Узунова. За важните етапи в развитието на бебето разказва един от водещите специалисти по детска неврология в страната и югоизточна Европа проф. Иван Литвиненко.

През третия месец бебетата започват самостоятелно да вдигат главата си и правят често опити за обръщане от корем по гръб, които могат да са непълни и родителите да помагат за тях. Малките продължават да развиват своите двигателни умения, като същевременно се заглеждат много по-активно в различни предмети и умеят да си играят с играчките. Това е подходящият момент да се започне с т.нар. активна гимнастика – бебето да бъде поставено легнало по корем, срещу него да бъдат поставени различни играчки, или да бъде поставено по гръб и над него да има играчки, които то може да улавя с едната или другата ръка и да ги прехвърля.

Дневният режим и физиологичните процеси са сред основните теми, обсъждани и в този епизод. Периодите на сън и бодърстване са в почти равни интервали, като кърмачето спи около 12-13 часа и около 11-12 прекарва в будно състояние. Докато е будно, бебето трябва да бъде стимулирано по различни начини, предимно чрез игра с родителите и игра с подходящи за възрастта играчки. Проф. Иван Литвиненко съветва да се наблюдава внимателно развитието на бебето, за да се прецени дали то реагира на шумови дразнители, дали има симетрични движения и т.н.

През третия месец предстоят две ваксини – едната от задължителния имунизационен календар в България, а втората е е препоръчителна, но се заплаща от Министерството на здравеопазването, така че за пациентите е безплатна. За тях подробна информация дава доц. Йорданка Узунова.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo, bevola, Hip & Hopps  и Kidland. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Вашият коментар