Тренировки във жегата

Когато температурите достигат своя връх,  тренировката може да представлява заплаха за здравето. Защитете се от горещото време, като носите подходящо облекло за тренировки, като пиете достатъчно течности и  си останете вкъщи, когато навън е най-горещо.

Как горещото време влияе на тялото?

Пийте достатъчно течности, докато спортувате, дори и да не чувствате жажда.

Тренировката, когато времето е горещо,  създава по-голям стрес на тялото и на вашите бели дробове. Самите упражнения и високата температура допринасят за увеличаване на телесната температура.

Когато е горещо, повече кръв циркулира през кожата. Поради това по-малко кръв за мускулите и си ритъм се ускорява. Ако влажността е висока, тялото ви преживява още по-голям стрес. В такъв случай, потта не може да прониква свободно през кожата и води до увеличаване на температурата.

При нормални обстоятелства, кожата, кръвоносните съдове и дишането се приспособяват към жегата. Но когато е твърде горещо или има висока влажност на въздуха, тези защитни системи могат да не работят. Резултатът от това може да бъде гадене или прилошаване, дори инсулт.

Как да се предпазите от горещото време?

За да поддържате тялото си в нормалното, докато спортувате на горещо време, е необходимо да спазвате следните съвети:

 1. Започнете бавно. Ако сте свикнали на тренировки в закрити помещения или на по-прохладно време, започнете бавно. Както тялото привиква към горещината, постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на тренировката.
 2. Пийте много течности. Пийте достатъчно течности, докато спортувате, дори и да не чувствате жажда. Ако планирате да тренирате дълго време или по-интензивно, не е лоша идея да консумирате спортни напитки. Тези напитки ще възстановят калия, загубен с изпотяването.
 3. Облечете се подходящо. Лека дреха, която позволява изпотяване на тялото и проникването на въздух е необходима, ако искате да бъдете физически активни когато температурите са високи. Избягвайте тъмните цветове, които абсорбират топлината.
 4. Избягвайте да се упражнявате по обяд. Упражнявайте сутрин или привечер, когато навън е студено. Ако имате възможност, упражнявайте винаги под сянката или в басейн.
 5. Използвайте крем за защита от слънце. Слънчеви изгаряния, намаляват способността на тялото само да се охлажда.

Кога да се откажете от тренировката?

Тренировката в горещо време може да бъде мъчителна. Прекратете тренировката и отидете на по-прохладно място, ако имате някой от следните симптоми:

 • умора;
 • главоболие;
 • световъртеж;
 • спазми в мускулите;
 • гадене или повръщане;
 • ускорен пулс на сърцето.

Физическата активност е много важна, но не позволявайте на тренировката на горещо време да влоши здравето.

Вашият коментар