Сусамовият тахан – вкусен и полезен

Сусамът е растение, познато още от древността не само с вкуса, но и с полезните си качества за човешкия организъм. Затова не е изненадващо, че сусамов тахан е горещо препоръчван, както от експертите по балансирано хранене и диети, така и от фитнес треньорите. Ако вие също се стремите към по-здравословен и активен начин на живот, но все още не сте опитвали сусамов тахан, тогава прочетете тази статия. В нея сме събрали всичко, което е необходимо да знаете за този продукт, а също и лесна рецепта как да си го приготвите вкъщи.

1. Какво е сусамов тахан?

Ако досега не сте имали възможността да похапнете от това вкусно изкушение, може би не знаете какво точно представлява сусамовият тахан. Обяснено накратко, той е хомогенна паста, която се получава при смилането на сусамовите семена.

2. Какви са видовете?

В зависимост от начина, по който го приготвяме, може да го разделим на два вида – белен и пълнозърнест сусамов тахан. Първият се приготвя от сусамови семена, чиято обвивка е предварително отстранена. Той има по-светъл цвят и е по-сладък на вкус. Пълнозърнестият е направен от небелени сусамови семена. Ще го познаете по по-тъмния цвят и леко горчивия вкус. Смята се, че той е по-здравословен, тъй като е запазил полезните вещества от обелката на сусама.

Освен това може да срещнете този продукт, направен от печени или от сушени сусамови семена.

3. Какви са ползите?

Сусамовият тахан определено може да бъде приобщен в семейството на суперхраните. Той е богат на множество полезни вещества и витамини. Сред тях са мед, желязо, магнезий, цинк, фосфор, калции, омега 3 мастни киселини, витамин A, E, B1, B3, B6 и др. Списъкът определено е дълъг, а ползите са много. Ето част от тях:

  • Таханът подпомага функциите на опорно-двигателната система;

  • Богатото съдържание на омега мастни киселини спомага за развитието на нервната тъкан и ни предпазва от болести на нервната система като Алцхаймер и деменция;

  • Заради съдържанието на мед, стимулира образуването на колаген – който отговаря за задържане еластичността на кожата и за здравето на ставите. Сусамовият тахан ни помага да изглеждаме по-млади и сме по-подвижни;

  • Тази супер храна подсилва имунната система и ни предпазва от редица заболявания;

  • Сусамовата паста е полезна и за стомашни проблеми. Може да се използва за облекчение на язва и гастрит;

  • Сусамовият тахан е мощен антиоксидант, който активно се бори със свободните радикали в организма, отговорни за увреждането на клетъчните тъкани;

5. Как да си го приготвите?

Дори да нямате специфичен здравословен проблем, можете да се възползвате изцяло от вкусовите качества на сусамовата паста. Тя е много лесна за приготвяне и в домашни условия. Ето как да си я направите сами вкъщи. Имате нужда само от три съставки – сусам, зехтин или олио от гроздови семки и сол. Изпечете на фурна на 180 гаруса 300 г. сусам, като внимавате да не загори. Оставете го да се охлади и след това го изсипете в блендера. Смелете семената, като към тях добавите около 80 мл. мазнина. Блендирайте, докато се получи хомогенна смес. След това добавете и щипка сол и разбъркайте отново. Така само за няколко минути вашият домашно приготвен сусамов тахан е готов за консумация.

Вашият коментар