Следродилна грижа за бебето – първи стъпки и процеси при отглеждането му

Раждането на бебе е сред най-щастливите и очаквани събития в живота на човек. Непосредствено след него обаче идват и първите притеснения около това коя е най – добрата грижа за новороденото.

В зависимост от това дали раждането е протекло по нормален или оперативен път, можем да опишем процесите, които е логично да следват.

При нормално физиологично раждане бебето се поема от акушерка и лекар неонатолог. Осъществява се първи преглед – проверява се за видими малформации. В случай на нужда, се реанимира. Ако няма усложнения и раждането е протекло нормално, детето се оставя при родителите и след известно време се превеждат заедно с майката в следродова клиника. Препоръчва се веднага след раждането бебето да бъде постоянно с майката в стаята. Взима се само за тоалет и хранене.

Когато раждането е чрез секцио, бебето веднага се взима в неонатологичното отделение, където за него се грижат детски акушерки. Майката се превежда в реанимация, където излиза от упойка и се възстановява. Предстои в следобедните часове да види своето бебе и ако се чувства добре – да осъществи първата си близка среща с него, като го постави на гърдите си.

Преди изписване от болницата е важно медицинските сестри да дадат ценни съвети за храненето, къпането и обличането на бебето. Важно е да напомнят, че при поява на притеснителни признаци, трябва веднага да се обадите на детския лекар. Необходимо е да се намери подходящ педиатър с достатъчно опит. Удобна опция е той да предлага „час за консултации по телефона“.

Всяко бебе е различно в предпочитаинята си, както и в настроенията и ритъма си на живот. Скоро поведението на детето ще бъде напълно разбираемо за вас.

Новороденото може да фокусира погледа си на около 20 см. – това е и разстоянието до лицето на майка му, която го храни. Обичат ярки цветове, както и това да гледат лицата на родителите си. След около месец са налице и първите проследявания с поглед на движещи се предмети. Започват да се усмихват едва към третия месец.

Обичайно бебетата разпознават гласовете на майките си. Стряскат се от силен и внезапен шум. В случай, че не реагира на звуци, трябва незабавно да се уведоми лекарят.

Бебетата имат остро обоняние и разпознават специфичната миризма на майчиното мляко. Предпочитат сладкия пред соления вкус. Те имат потребност да сучат не просто заради храната, но и за да се чувстват добре и защитени.

След раждането различните области на мозъка реагират с различна скорост. Обикновено първо се развиват движенията в областта на главата и шията, след което надолу по тялото. Много бебета успяват да повдигнат за кратко глава, когато лежат по корем в рамките на втория месец.

В много случаи развитието на всяко новородено е индивидуално и не бива да се притеснявате, ако нещата не се случват така, както е общоприето. Доверявайте се на майчинския си инстинкт. Вслушвайте се и в съветите, които са ви дали при изписването ви от болницата.

Вашият коментар