Ръчно изработените персонализирани обувки идват на мода и у нас

 

Възможно ли е марка за ръчно-изработени обувки да се наложи успешно в България? Ваня Пешина, основател на марката Pesh. Art, отговаря утвърдително на този въпрос, без да се замисля. Откакто създава своята компания през 2014 г., тя непрекъснато разраства дейността си и печели нови почитатели със създадените от нея и екипът ѝ персонализирани модерни обувки.

„Уверена съм, че бъдещето принадлежи на ръчно изработените продукти, създадени по мярка и представа на клиента. “Бавната” мода набира все повече популярност, за разлика от произведените в огромни количества бързооборотни продукти, типични за конвенционалното производство. Днес се наблюдава все по-голяма умора от този наложил се през годините стереотипен модел на производство, а резултатът е истински бум на занаятчийските и ръчно създадени изделия – логично следствие от все по-добрата информираност и ангажираност от страна на клиента. И въпреки че обувките не са типичния пример в това отношение, ние открихме, че има силен интерес и към този моден подсегмент“ – споделя Ваня Пешина.

Pesh. Art е българска марка за ръчно изработени обувки и аксесоари, която акцентира върху персонализирания подход, висококачествените и 100% естествени материали, както и уникалния дизайн. Самата основателка лично се ангажира със създаването на моделите и общуването с клиентите, чиито идеи и желания се взимат предвид в изработването на техните поръчки. Екипът на фирмата поддържа тясна комуникация със своите клиенти, за които е създадена и програмата Pesh.Club, предоставяща редица допълнителни възможности за неговите членове.

„Предимствата на ръчно изработените модни продукти са огромни. Те не само позволяват на клиентите да се откроят със своя собствен стил, но създават и много по-тясна връзка между тях и производителя на продукта. Клиентътите имат възможност да се запознаят лично със създателя на избраните от него продукти, да разберат повече за процеса на изработка и подбора на материали. Нещо почти невъзможно, когато пазаруват от големи корпорации. Могат да общуват със собственика на фирмата, да споделят с него своите идеи и различни виждания, както и да получат много по-бързо обратна връзка. Мнението им има значение в реално време. Не на последно място ръчно изработените стоки са много по-екологични, защото продукцията се създава в региона, в който се купува, по установени т.нар. “бавни” практики, щадящи околната среда, вместо да се транспортира на хиляди километри с кораби или наземен транспорт, а съхраняват и познанията ни за иначе изчезващите занаяти” – обяснява още Ваня Пешина.

Според нея този бизнес модел тепърва ще се налага и у нас, защото е устойчив и позволява едновременно клиентите да са по-щастливи със своите придобивки, фирмите да са печеливши, средствата да остават в местните общности, а околната среда да е по-добре защитена.

Вашият коментар