Ролята на жените в гейм индустрията е значителен, смятат от „Геймлофт България“

В съвременния свят жените доста често подценяват възможностите, които отваря технологичната индустрия. Малко по малко, те започват да гледат на нея като добри възможности за кариерно развитие. Като най-често се ориентират към бизнес и маркетинг позиции. Доста бавно, те започват да навлизат и в дейността по разработването на самите IT продукти.

Когато става дума за жени програмистки, българките могат да бъдат много горди. Защото страната ни е лидер по дял от заети дами в IT сектора в целия Европейски съюз. По данни на Евростат, жените програмистки в България съставляват 28.3% от всички служители в индустрията. За справка, средната стойност за целия ЕС е около 16%, колкото е в страни като Великобритания и Германия например.

Липса на видими разултати

Една от причините, дамите да не се ориентират към IT сектора е, че много рядко те знаят и разбират какво допринася технологичната индустрия, като крайни продукти и ефекти. Още в училищата, много от нас се питат дали някога ще им се наложи практически да използват Питагоровата теорема или тригонометрични уравнения. Практичният елемент на сфери като математиката и сухото програмиране изобщо не се вижда в началото.

Ситуацията е съвсем различна в гейм индустрията. Причината е, че това е сектора, в който най-лесно може да се види крайния продукт и ефектът, който той предизвиква сред потребителите. Това коментират от българското студио на гейм разработчика на мобилни игри Gameloft. Към този факт, добавяме и доста по-креативната работа, която се извършва в процеса на направата на едно заглавие. От гейм дизайна и механиките, през изграждането на цели приказни светове, до това как самите играчи възприемат крайния продукт.

Креативният център на София

Всичко това създава доста разнообразни възможности за жените за професионална реализация. Те могат да влязат в технологична компания, каквато е „Геймлофт България“, дори с неща като рисуване и да се превърнат в гейм художници и 3D дизайнери на модели. Или да се развият като обикновени или графични програмисти, тъй като всяка една игра изисква много софтуерна разработка.

В „Геймлофт България“ има доста голяма и разнообразна палитра от отдели и специалисти. Арт звеното създава визията на всяка една игра – тук се раждат концептуалните дизайни на всеки един елемент от гейм света, в който тя е ситуирана. Създаване на 3D модели, среди и много други. Графичните програмисти създават физичката и правилата в тези светове, а останалите разработчици имат за цел всичко да работи, както трябва. Ако силата ви е в проучването на аудиторията и нагласата на играчите, „Геймлофт България“, а и повечето пълноценни гейм студиа, разполагат с доста силен маркетингов екип и дори специалисти по гейм икономика. Логика, креативност, фантазия са задължителни елементи от целия процес при разработването на една игра.

За разлика от много други IT продукти, игрите, независимо дали са за мобилни устройства или за конзоли и компютри, гейм заглавията могат да се видят, „пипнат“ и изиграят от почти всеки. С други думи, е ясно видим резултатът от дългомесечния труд, който сте вложили в тях. Това плюс огромната роля на креативността, прави този сектор един от малкото, в които ще видите повече дами на работното място.

Вашият коментар