Първо тримесечие от бременността

Скоро ще станете майка? Поздравления!  Да станеш майка е страшно хубаво, неповторимо! Понякога може да настъпи смут, да се явят много въпроси преди раждането. Но се надяваме, че успешно ще преминете през всички етапи на бременността. През първите 13 седмици тялото ви расте и се променя, както и тялото на вашето бебе. Ето какво трябва да знаете за това невероятно пътешествие с вашето мъниче.

Както знаете, вашето тяло ще претърпи големи промени, докато се подготвяте за даването на нов живот.Може да изпитате симптоми като гадене или умора. Или обратно – да се повишат енергийните ви нива. Слушайте тялото си и коригирайте ежедневието си според своите нови нужди. Всяка жена е различна, затова всяка бременност е различна.

Нека си припомним. Най-ранният признак за бременност е пропусната дата при жени с редовен месечен цикъл. Понякога може да се появи имплантационно кървене. Много прилича на леко менстурално кървене или кърваво зацапване. Обикновено се проявява 10-14 дни след зачеването и е една от честите форми на цветна бременност. В началото на бременността кървенето е нещо нормално. Но при напреднала бременност в случай на кървене трябва да се потърси лекар.

По време на ранна бременност може да усетите умора, гадене, често уриниране. Хормоналните промени в ранните седмици засягат цялото ви тяло. Всяка бременност е различна. Но често през първите три месеца бременните изпитват внезапни промени в настроението, сутрешно гадене, наддаване или загуба на тегло, тежка умора, главоболие. Гърдите стават чувствителни към болка, появяват се киселини в стомаха или телесни спазми. Изпитва се неудържим глад за определени храни и отвращение към други. Често се явяват лумбална или тазова болка, запек.

Тези симптоми в началото на бременността може да причинят дискомфорт. Ако следвате съветите, дадени ви от вашия лекар, значително по-лесно ще понесете промените с тялото ви. Не забравяйте, че при предприемането на едни или други действия, винаги трябва да отчитате състоянието си  и да използвате опциите, които са на разположение.

Здравословната храна, физическите упражнения и движението са важни през всичките етапи на бременността. Поддържайте ежедневна физическа активност толкова дълго, колкото време ви е удобно да извършвате определени дейности. Колкото по-активна сте по време на бременност, толкова по-лесно ще се адаптирате към промените на тялото си. Осигурете пълноценно хранене за себе си и за своето растящо бебе. Уверете се , че получавате достатъчно витамини и минерали, енергия, протеини от различни здравословни храни. Нека менюто ви да включва и храни като зеленчуци, месо, боб, ядки, пастьоризирани млечни продукти и плодове.

Как расте вашето бебе през първите три месеца? Този период е най-важен за развитието му! Тогава започва формирането на неговото тяло и вътрешни системи. На ранен етап, т.е. през този период от първите три месеца, се образуват мозъка и гръбначния стълб, вътрешното ухо, сърдечната тъкан, гениталии, нокти, черен дроб, клепачи, панкреас, бъбреци, хрущял на ръцете и краката, мускули на устата очите и носа, белите дробове.

Темповете на растеж на плода през първото тримесечие могат да варират значително по ред причини. Докато, според изследвания, вашето бебе в края на първия месец е 0,64 см, /по-малко от оризово зрънце/, то в края на третия месец ще е около 10 см с тегло около 28г.

Затова, през този период от време, се грижете внимателно за своето здраве и за здравето на бъдещото ви дете!

Вашият коментар