Помощ! Батерията на лаптопа ми не се зарежда

Всички хора, които използват лаптоп, са се сблъсквали с този проблем поне веднъж. Батерията Ви започва да се изтощава, слагате зарядното и…лаптопът просто не се зарежда. Има няколко причини за това, но за да намерите точното решение на проблема, ще се наложи да проведете няколко експеримента. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да разберете защо лаптопът Ви не се зарежда и какво може да се наложи да подмените или поправите, за да заработи правилно.

 

Започнете с очевидното

Първото нещо, което трябва да проверите, ако лаптопът Ви не се зарежда, е дали това не е временно – възникнала грешка, проблем с кабела или батерия, която е започнала да се разрежда. Може и да Ви звучи смешно, но е много лесно някой да ритне захранващия кабел и той да се разкачи от контакта или просто да не е напъхан докрай в лаптопа. Ето как стъпка по стъпка да проверите първо за най-очевидните неща, които биха могли да причинят проблем при зареждането:

 

  1. Рестартирайте лаптопа и проверете дали това е разрешило проблема. Ще се изненадате колко често това може да помогне при създалата се сложна ситуация.   
  2. Изключете лаптопа и извадете захранващия кабел както от него, така и от адаптера (правоъгълната кутия в средата на кабела), след това изкарайте и самата батерия.
  3. Задръжте бутона за стартиране поне 30 секунди. Тези действия могат да разрешат проблема Ви.
  4. Свържете отново всичко, както е било, като преди това почистите всичко от прах и други замърсявания, включете преносимия компютър и вижте дали всичко е наред.

 

Съвет за бързо отстраняване на неизправности:

Ако батерията Ви е напълно изхабена, лесно ще разберете дали проблемът е свързан с нея, или със зарядното. Ако лаптопът Ви работи на зарядно с извадена батерия, то тогава й обърнете сериозно внимание. Ако машината изобщо не стартира, то значи е време за ремонт на захранващия кабел.

 

Проверете зарядното

Ако имате нужда от ново зарядно, може би не е нужно да сменяте цялото. Понякога частите могат да бъдат закупени втора употреба, а защо не и цял кабел на старо, за да спестите някой лев. За да тествате частите, просто вземете назаем от някого кабела с накрайника, който се включва в контакта и го прикрепете към адаптера Ви (голямата черна кутия в средата на кабела), ако зарядното работи, значи само тази част е за смяна. И обратното.

 

Проверете за проблем с драйверите

И накрая, лаптопът Ви може да не се зарежда, заради проблем с инсталираните драйвери. За целта е необходимо да проверите за ъпдейт при драйвера на батерията. От старт бутона изберете Контролен панел (Control panel) и отидете в менюто за Система и сигурност (System and security). После натиснете Мениджър на устройствата (Device manager) и в секцията за батерията (Battery) изберете Update Driver Software. За да извършите това, може да се наложи да използвате и Windows диска си.

Ако не се чувствате уверени, винаги можете да ползвате автоматична диагностика чрез програма, като например Driver Reviver.

 

Е, това е. Преди да излезете, готови да си закупите чисто нова батерия, защото лаптопът Ви не се зарежда, първо пробвайте да отстраните проблема с тези лесни стъпки. С малко късмет някоя от препоръките ще проработи във Вашия случай!

Вашият коментар