Планиране на екзотично пътуване – трикове и съвети

 

Мечтаната почивка е нещо, за което човек чака цяла година. Без значение дали това е пътуване до остров, до някоя далечна екзотична държава или обиколки с лодки под наем, добрата подготовка е от ключово значение. Има няколко задачи, които е добре да се следват, за да мине всичко гладко и без инциденти.

  1. Паспорт и виза

В случай, че плановете включват ваканция извън Европейския съюз, паспорт и виза са най-важните документи, за които да се помисли. Въпреки че процесът на кандидатстване за паспорт е бърз и лесен, струва си да се планира по-рано, за да се избегнат неприятни закъснения. Проверка на датата на валидност на паспорта, има ли нужда от виза за конкретната дестинация, както и други по-специфични документи, са първите неща, за които трябва да се помисли.

Хубаво е да се направят поне две копия на страницата на паспорта и визата, които съдържат лични данни, за да може да се реагира в случай на кражба.

 

  1. Задаване на бюджет за пътуването

Сумата, която се плаща за едно пътуване (дори да е all inclusive) не е всичко. Хубаво е предварително да се проучат цените, таксите и тарифите за конкретната държава. Добре е да се имат предвид джобни и непредвидени разходи.

Когато става въпрос за далечна държава, си заслужава да се отдели време, за да се намери и най-изгодния курс. Важно е да се направи и проверка на комисионната при плащане с дебитна или  кредитна карта.

 

  1. Грижа за здравето

Пътуването в чужбина не означава гарантирано забавление и безкраен купон, затова е важна и превантивна грижа за здравето. Невъзможно е обаче да се предвидят всички ситуации, които евентуално могат да се случат, затова е хубаво да се помисли за здравна застраховка. Много екзотични държави изискват и предварително направени ваксини, като дифтерия или малария. Особено, ако ваканцията предвижда наем на лодки и обикаляне на различни страни, това може да е критично важно.

 

  1. Контакти със семейството

Отиваме на ваканция, за отпускане и почивка, за промяна на обстановката. Но не винаги има как да се избяга от телефони или имейли. Освен това е добре да се поддържа постоянна връзка с близки хора, което означава да се имат предвид и тарифите за роуминга и мобилните данни в съответната страна.

 

  1. Подготовка на багажа

Отиването в чужда страна често е свързано със спазване на някои ограничения за багажа. Струва си да се планира предварително какво и как да се опаковат нещата. Експерти съветват да не препълва куфарът, за да остане място и за сувенири и подаръци, особено, ако се пътува само с ръчен багаж.

Вашият коментар