Основателни причини да спрете глутена

Глутеновата непоносимост е доста често срещано хронично състояние напоследък. Според СЗО броят на пациентите с този синдром се покачва с около 4% годишно. Едновременно с това, безглутеновите храни набират все по-сериозна популярност не само сред хората с официално поставена диагноза безглутенова непоносимост, но и от тези без реални проблеми с усвояването на зърнения протеин. Защо?

Истината е, че можем да посочим много причини и то основателни да се замислите дали да не спрете глутена. Ето и някои от тях.

Около 60 вида болести са свързани по един или друг начин с глутена
И сред тях не попада единствено глутеновата непоносимост. Така например, редица автоимунни заболявания се отключват в следствие на прекомерна консумация на глутен. Отделно, хората, които го ограничават, са с по-малък риск от мозъчни проблеми в напреднала възраст.

Спирането на глутена ще спре и проблемите ви с кожата
Според по-голяма част от съвременните дерматолози, състояния като акне, псориазис и различни форми на екзема, се дължат не само на лоша лична хигиена, но и на лошо хранене. Те посочват именно глутена като основна причина за влошаване на епидермиса и дори долните слоеве на кожата.

Безглутеновите храни, всъщност са много вкусни
Много хора с признаци на глутенова непоносимост се опасяват, че преминаването към режим без никакви зърнени продукти е непосилно за тях. Просто защото тази диета е всичко друго, но не и вкусна! Истината обаче е, че ви трябва точно едно посещение на магазин с безглутенови храни и дегустацията ще си каже думата – сред тях има много добри попадения!

Прекаляването с глутен води и да образуване на ракови клетки в тялото
Става въпрос за специфично вещество афлатоксин, което според непотвърдени данни, не се разгражда или отделя от тялото. То се съдържа в големи количества в зърнените продукти, най-вече в ечемика и пшеницата. Макар да няма официални изследвания, доказващи, че глутенът е основният виновник за рака, той малко или много влияе върху предразположените към заболяването, ако консумацията му е силно завишена.

Дори временна, безглутеновата диета има своите ползи

За тези от вас, които не могат завинаги да скъсат с глутена, ще кажем нещо ободряващо като за финал – не е нужно да го спирате завинаги, защото и временното му ограничаване ще ви помогне в подобряването на общото здраве. Смята се, че безглутеновата диета води до скоростно прочистване на организма, а реално всеки един от нас – дори хранещите се що-годе здравословно – имат нужда от детокс от време на време. Ако решите да детоксикирате тялото си, премахването на глутена от режима ви за около месец е напълно достатъчно, за да си възвърнете добрия външен вид на кожата и енергията в тялото.

Хранителните навици са ключови в поддържането на добро здравословно състояние. Със или без глутен, само на безглутенови храни или неспирно тъпчене с фаст фууд продукти, при всички случаи тялото има нужда от разнообразие. Старайте се винаги да се храните със сезонни плодове и зеленчуци и ако имате тази възможност, не се ограничавайте до една илиу две групи продукти, а до повече.

Вашият коментар