Опасни ли са климатиците за здравето ни

 

Климатичните системи в света започват да стават все по важна част от ежедневието на хората. За нашата страна, нещата изглеждат по подобен начин, особено имайки предвид големия брой живущи в жилищни блокове и кооперации, където достъпа до парно или камина не е практичен или наличен.

Какво не знаете за вашите климатици

Големия брои климатици у домовете на хората повдига един важен въпрос свързан със здравословните ефекти и пречки, които един климатик може да има над организма. В този текст ще засегнем потенциалните здравословни състояние, които климатика може да създаде, както и това как да ги предотвратим.

Какви са проблемите с климатиците

Един от най-често срещаните проблеми, е че климатиците изсушават въздуха, особено през зимата, когато затоплят въздуха идващ отвън. Това изсушаване на въздуха има директно отношение и влияние над дихателните пътища на човека като негативните ефекти могат да се усетят на различни етапи от ползването на електроуреда.

Сухотата на въздуха може да причини изсушаване на кожата, трудно дишане, астма, кашлица и кихане и изсушаване на горно дихателната лигавица. Така тялото става значително по-податливо на зарази, настинки и други болестни състояния.

Друг проблем е и развъждането и разпространяването на гъбички във въздуха, които са доказани да причиняват астма при деца и възрастни. Гъбичките се развъждат във филтрите на климатика и при преминаване на влажен въздух през тях, разпръскват своите леки спори във въздуха, евентуално попадайки в дробовете на човек.

Как да се предотврати изсушаване на въздуха

Един от начините за предотвратяване на подобни проблеми е това да се използва увлажнител за въздуха. Има множество модели, които са доста лесни за използване, с цена под 100лв, които автоматично насищат въздуха в помещението с правилното количество влага.

Подобен увлажнител може да снеме проблеми с изсушаването на въздуха, но е важно да се внимава да не следи нивото на влага във въздуха, за да не се получава мухъл по стените. От там също може и да се развъдят гъбички във въздуха, за това вземете уред, които има автоматични програми и системи за следене на влагата в стаята.

Как да предотвратим астмата от климатик

За противодействие на астма от климатик можете просто да почиствате филтъра, просто почиствате по-често, и така ще подобрите качеството на въздуха. Освен гъбички, ще намалите и броя на едрите прахови частици и така ще намалите и раздразнението в дробовете, кашлянето и други подобни странични ефекти.

Ако търсите пък климатици със самопочистващи системи и йонизиращи филтри, можете да се обърнете към eclima.bg – единствената дестинация в България, която ви доставя първокласни климатици за множество употреби.

 

Вашият коментар