Мляко след хранене поддържа зъбите Ви здрави

Честото консумиране на захарни напитки и храни увеличава киселинността в устата, вследствие на това емайлът се уврежда и руши. Сочените за здравословни зърнени храни, които напоследък постоянно са рекламирани, всъщност съдържат голямо количество захар.

Постоянната консумация на сладкиши, шоколади, бонбони, газирани напитки, позволява захарта да полепва по зъбите.

Микроорганизмите в устната кухина преработват тази захар и я превръщат в киселини, а тези киселини водят до деминерализация на зъбите, развалят емайла. Вследствие на този процес се появяват кариеси, както и други проблеми със зъбите.

Доктор Найджъл Картър от британската „Фондация за дентално здраве” твърди, че не е толкова важно какво количество захар се поглъща наведнъж, а колко често, поне така стоят нещата за устната хигиена. Той смята, че, ако се похапва нещо сладко веднъж дневно, това не би навредило толкова много на зъбите.

Ако обаче през няколко часа се консумират единствено захарни храни, това ще увеличи киселинността в устата и тя ще остане висока за дълъг период.

Това от своя страна означава, че зъбите ще се развалят доста по-бързо. Рисковете са наистина големи – според статистика една трета от децата в Европа между 5 и 12 години са с развалени зъби.

Проведено е изследване Университета на Илинойс, резултатите от което показват, че натрупаната зъбна плака след хранене при консумиране на популярна зърнена закуска с вода, мляко или ябълков сок е различна по киселинност.

От доброволците, участващи в проучването, са взети проби половин час, след края на закуската. Те показват, че при похапването на зърнената закуска с различна напитка рН е различно.

С ябълков сок рН е 5.83, за водата – 6.02, а съответно с прясното мляко в 6.48. Резултатите от изследването са публикувани Журнала на Американската дентална асоциация.

По-ниските нива на рН означават всъщност по-висока киселинност в устата, тоест – чаша мляко след хранене ще запази зъбите здрави за по-дълго време. Млякото реминерализира зъбите и неутрализира киселинността в устата.

Вашият коментар