Лекар получи приза „Герой на децата“ в дванадесетите награди „Златна ябълка“

Национална мрежа за децата организира за дванадесета поредна година наградите „Златна ябълка“. Призовете бяха връчени тържествено в навечерието на Деня на детето в Столичен куклен театър.

Отличията са признание за усилията, вложени от различни хора, организации и институции, за подобряване живота и благосъстоянието на децата в България.

Наградите са в осем категории – „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и „Специална награда“.

За първа година всички номинации бяха отворени за цялата общественост и всеки можеше да предложи участник на сайта на инициативата „Златна ябълка“ www.1june.nmd.bg.

Изборът на победител в категория „Герой на децата“ и „Детска организация“ беше с онлайн гласуване.

Победителите в останалите категории бяха определени от жури в състав:

Елица Баракова от фондация Because, Велизара Георгиева от коалиция Образование 2030, Юлияна Колева от Национално сдружение на общините в България, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров – социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти, Диляна Стоянова от Уникредит Булбанк – носител на сертификат Компания приятел на детето, Мартина Атанасова, представител на младите хора от „Мегафон“.

В събитието участваха младите музиканти от проект „Музиката вместо улицата“ от кв. Надежда в Сливен. Наградите бяха изработени от социалното предприятие ателие за свещи и керамика „Конкордия“.

„Героите на децата са всеки ден сред нас – това са родителите, учителите, социалните работници, лекарите или просто обикновените хора, които могат да бъдат значими възрастни за живота на едно дете. Щастливи сме, че тази година специалната награда е за хората, които бяха и продължават да бъдат на първа линия до децата и родителите, които бягат от бомбите и ужаса от войната в Украйна“, каза Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Вашият коментар