Консумацията на зелен чай може да намали риска от развитие на хипертония

Редовната консумация на зелен чай може да намали риска от развитие на хипертония с 65%, съобщи „Daily Express”.

Проучвания показват, че редовната консумация може значително да понижи стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония и да намали с 65% риска от развитие на хипертония при онези, които все още нямат такава.

Зеленият чай и чаят улун са отлични източници на полифеноли – мощни антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с хипертонията. Проучване сред китайците установи, че редовната консумация на тези чайове може значително да намали риска от диагностициране на хипертония.

Учените отбелязват, че консумацията дори на половин чаша чай на ден има забележим положителен ефект върху показанията на кръвното налягане.

Хората, които нямат навика да пият зелен чай, са изложени на по-голям риск от развитие на хипертония, отколкото тези, които го правят, отбелязаха медиците, пише БГНЕС.

Учените са установили постепенно намаляване на риска от развитие на хипертония при хора, които пият повече зелен чай дневно. Зеленият чай има много полезни свойства, заради които се използва и в натурална козметика, а повечето от тях се дължат на факта, че листата му съдържат уникални вещества, наречени катехини. Открити както в зеления, така и в черния чай, тези антиоксиданти могат да отпуснат мускулите, покриващи кръвоносните съдове, което води до по-ниско кръвно налягане.

Вашият коментар