Как се става добър родител

Въпреки че през последните години възрастта на хората, които стават родители за първи път постепенно се увеличава, уменията им да посрещнат това предизвикателство не идват като даденост. Има тънкости, които е добре да се имат предвид, за да бъдете подготвени за трудностите свързани с отглеждането и възпитанието на децата. Много от работещите родители предпочитат да поверят грижата на малките деца на професионални детегледачки, но правилата, които споделяме надолу, важат и за тях.

Не се стремете към съвършенство

Никой не е перфектен, така че не мъчете себе си и детето с невероятно високи цели за успех. Според различни изследвания, новите родители, които вярват, че обществото очаква съвършенство от тях, са по-стресирани и по-малко уверени в родителските си умения.

И това не е никак не е чудно!

Направете усилие да пренебрегнете натиска и може да откриете, че сте по-спокоен родител.

Майки, бъдете добри към синовете си

Според проучване от 2018 г. тясната връзка с майките може да помогне на момчетата да преодолеят проблемите на пубертета. Една топла, близка връзка с майката изглежда важна за предотвратяване на поведенчески проблеми при синовете, дори повече, отколкото при момичетата, установяват изследвания. Констатациите, публикувани в различни печатни и онлайн издания, подчертават необходимостта от „дълбока привързаност“ между децата и техните родители, стил, в който децата могат да отидат при мама и татко като утешителна „сигурна база“, преди да се впуснат в широкия свят.

Връзката с мама може да създаде и по-добра романтика по-късно в живота, както показва друго проучване от 2018 г., според което близката връзка с майката в ранна юношеска възраст (до 14-години) е свързана с по-качествени романтични отношения впоследствие.

Отношенията на родителите с децата им са изключително важни и това е начинът, по който развиваме способността си да имаме успешни взаимоотношения като възрастни, нашите родители са нашите модели,” споделя Констанс Гагер, експерт по семейни взаимоотношения от държавния университет на Монтклер в Ню Джърси. „Така че, ако децата не се чувстват близки с родителите си, те вероятно няма да моделират положителните аспекти на тези отношения, когато достигнат зряла възраст.“

Оставете ги на мира

Когато децата „излетят“ от гнездото, повечето изследвания показват, че е най-добре и за двете страни, родителите да ги оставят на мира. Първокурсниците с постоянно ангажирани, следящи родители са по-склонни да бъдат тревожни и по-малко отворени към нови преживявания, отколкото техните колеги с по-спокойни майки и татковци. Това не означава, че трябва да „изгоните“ детето си щом навърши 18, но ако усетите, че спорите с преподавателите на детето си в университета за оценките му, може би е време да отстъпите назад.

Последно, но не по важност – познавайте децата си

Всички мислят, че знаят най-добрия начин да отгледат дете. Но се оказва, че родителските грижи не са универсални.

Всъщност, децата, чиито родители приспособяват стила си на родителство към личността на детето, имат наполовина по-малко тревога и депресия от връстниците си с по-строги родители, според проучване, публикувано в Journal of Abnormal Child Psychology. Оказва се, че някои деца, особено тези, които имат проблеми с управляването на емоциите си, може да се нуждаят от допълнителна помощ от мама и/или татко, и тя е в разбирането, което родителите трябва да се опитат да осигурят на децата си.

самоучител по английски език

Вашият коментар