Какво е обезщетението при ПТП?

 

 

Причините за ПТП могат да бъдат най-различни – невнимание на шофьорите, употреба на алкохол, наркотици, заспиване на волана, лоши метеорологични условия като мокър участък, снеговалеж, мъгла, намалена видимост, висока скорост и неовладяване на превозното средство, някои природни бедствени положения като свлачища, кални насипи, падащи клони от дървета и други. Животът е непредвидим, ситуациите на пътя са непредвидими и всичко може да се случи.

В случай на смърт, роднини на загиналия, могат да поискат обезщетение при смърт ПТП, което в практиката се нарича „кръвнина“. Право на такова обезщетение имат деца, съпруг/а, родители, братя и сестри, баба и дядо, както и отглежданите, на неосиновени деца, отглеждащи такива деца и лицата, с които починалият е живял на семейни начала, както и всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания. Близките на загиналия могат да изискат тази кръвнина да бъде платена от причинителя на произшествието, но в голям процент от случаите неплатежоспособността им не позволява това да бъде извършено и именно затова близките се обръщат към застрахователните дружества.

Пострадалите от ПТП лица трябва да знаят, че на обезщетение подлежат всички имуществени (разходи за оперативни намеси, болничен престой, медикаменти, рехабилитация, ремонт на щети, нанесени на МПС, сгради и други) и неимуществени вреди (физически болки, емоционални страдания, смърт), които са в непосредствена последица от настъпилото ПТП.

Ако изпаднете в такава ситуация на пътя, потърсете правна помощ на пострадали при ПТП. Размерът на обезщетението при ПТП на пострадали или близките на пострадалите са: за тежка телесна или смърт е в размер на 500 000 лв., за средна телесна е до 100 00 лв.

Много е важно пострадалите при ПТП да са информирани за техните права и на какво застрахователно обезщетение имат право. Не се колебайте да потърсите професионалисти в тази област, за да ви съдействат в такава ситуация.

Вашият коментар