Какви са здравословните ползи от йога?

Историята на йога започва преди повече от 5000 години в Древна Индия, като учение за постигане на хармония, самоусъвършенстване и себепознание. Първоначално тези практики били познати на малцина и се предавали устно от учител на ученик. Днес милиони хора ежедневно се обръщат към йога курсове и инструктори, тъй като тя им помага да се чувстват по-добре – физически и психически. Много от тях намират в тези упражнения начин да намалят стреса или да поддържат форма. Ако досега не сте практикували йога и се чудите дали е подходяща за Вас, вероятно ще се изкушите, когато научите за редицата здравословни ползи, които тя предоставя. Вижте кои са те:

Намалява стреса и подобрява емоционалния баланс

В забързаното ежедневие, купищата задачи, които трябва да свършите у дома и на работа, лесно е да загубите баланса и да увеличите нивата на стрес до тавана. Ако често попадате в подобни ситуации и се чувствате емоционално изтощени, йогата може да е чудесно решение за Вас. Редовната практика ще Ви помогне да редуцирате нивата на кортизол в организма – хормон, който се отделя, когато сте под повишено напрежение. Според някои научни изследвания, йога може да бъде използвана и като терапия за страдащите от по-сериозни психологически състояния – като тревожност и депресия, например.

Спомага  за качествен сън нощем

Хроничното недоспиване е проблем, който влияе негативно на продуктивността Ви, възможността да се фокусирате, а също води до честа смяна на настроенията. Вместо да броите овце и да се въртите в леглото, запишете се на йога или изпълнявайте упражненията вкъщи.  Релаксиращият и успокояващ ефект на йога ще Ви помогне да прочистите съзнанието си и да се наслаждавате на качествен сън всяка нощ.

Помага да поддържате форма

Йогата има положително влияние върху начина, по който изглежда тялото Ви. Упражненията и дихателните практики помагат да стегнете мускулите  и да станете по-гъвкави. В допълнение, вече споменахме, че това древно учение е насочено към опознаване на съзнанието и достигане до хармония със самите себе си. Много често причината за повишеното тегло се крие в емоционалното хранене и изкушенията, които ни заобикалят. С времето, хората, които правят йога, стават много по-осъзнати, отделят повече внимание на храната и начина, по който се хранят. Тази комбинация оказва положителен ефект върху теглото и помага да поддържате форма.

Облекчава хроничната болка в гърба

Неправилната стойка, обездвижването, продължителната работа пред компютър неизбежно довеждат до схващания и  упорита болка в гърба. Специалисти препоръчват на тези хора да практикуват йога, тъй като тя спомага за увеличаване на гъвкавостта, укрепване на мускулатурата и коригиране на стойката. В случай, че страдате от гръбначно изкривяване или друго по-сериозно заболяване, най-добре е да се консултирате предварително с вашия наблюдаващ лекар, за да Ви информира какви упражнения е препоръчително да изпълнявате.

Предпазва от сърдечни болести

Още една от здравословните ползи е, че йога подпомага за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Доказано е, че редовното практикуване води до намаляване на холестерола, високото кръвно налягане, завишените нива на кръвна захар. Всичко това оказва положителен ефект върху  здравето на сърцето и кръвоносните съдове и има превантивно действие срещу редица кардиоваскуларни заболявания.

Помага да се фокусирате по-лесно

Дихателните упражнения помагат да освежите съзнанието си и да бъдете по-фокусирани. Ако имате тежък проект на работа, може да отделите няколко минути, за да изпълните йога дишане. Моментално ще прогоните умората и ще продължите да бъдете продуктивни. Също така, ако сте студенти, на които им предстои сесия,  опитайте да направите няколко упражнения преди да засегнете над учебниците. Това ще ви помогне да осмислите и запомните материала по-лесно. Ако сте начинаещи, потърсете къде се предлагат тренировки по йога с инструктор, който да Ви покаже основните пози и дихателни упражнения.

Определено ползите за тялото и ума са наистина много. Така, че възползвайте се и започнете да практикувате йога, за да изглеждате и да се чувствате добре. Ако сте в Студентски град може да посетите спортния център на MVJ Sport. За повече информация тук.

Вашият коментар