Изобретения, които правят живота по-лесен

 

Всеки ден ставаме свидетели на какви ли не нови изобретения – от безумни идеи, свързани с ежедневието до високотехнологични и супер иновативни решения, които буквално изпращат хората в бъдещето. Факт е, че много неща – вещи, уреди, събития, облекло, сгради, технологии, които преди десетилетие са изглеждали част от един футуристичен свят, днес са реалност и дори се използват в ежедневието. И противно на очакваното, за тези неща не винаги има нужда от екип учени или гении, които да правят своите опити на скъпа лабораторна апаратура, а често са обикновени и много креативни хора, които, благодарение на своята прозорливост успяват да създадат неща, чиято цел е една – да направят живота по-лесен.

Така, например в желанието си да създаде нов стандарт за безопасни и здравословни лиофилизирани храни, компанията Pillsbury, създава стандарт, който удължава живота на съхранение и намалява риска от замърсяване от бактерии и химикали.

Ако сте наясно с Invisalign и Direct Smile Club, знаете за невидимите брекети – те са чудесен начин да избегнете неудобството докато се усмихвате.

Учените от НАСА са в основата на технологията, която сега се използва в хранителните магазини, за да поддържа продукцията по-дълго свежа. Тя е приложима и при винопроизводството, за да се избегне разваляне на напитката.

Всеки, който носи очила, знае за проблема с надраскването. Но не и сега, защото съществува покритие, което предпазва от това. Тя се прилага не само на диоптрични, но и на слънчеви очила.

Известната компания Black & Decker е в основата на създаване на ръчната прахосмукачка. В началото целта е събиране на проби с уред, който работи без кабел, но се оказва, че е изключително полезен за използване в болници, промишлеността и дома.

Космическите одеяла на НАСА спасяват живота в пустинята всяка година. Те са разработени за първи път през 1973 г., когато мисията Skylab-3 изисква слънчев щит, за да изолира самия сателит. Сега те се намират във всеки приличен комплект за спешни случаи и бедствия.

Кохлеарни импланти са изобретение, което е спасение за десетки и стотици хиляди хора с увреден слух. В началото устройствата могат само да усилват звука, а не да го правят по-ясен, но благодарение на технологичния напредък в електронните сензорни системи, телеметрията и сензорите за звук и вибрация, се стига до кохлеарни импланти. Те произвеждат цифрови импулси, за да стимулират слуховите нервни окончания и да изпращат ясни слухови сигнали обратно към мозъка.

Технологията за лъчиста бариера е разработена преди повече от 40 години за нормализиране на температурите на борда на космически кораби и станции, но едва през 2004 г. намира приложение в домовете. За което много хора са благодарни.

Вашият коментар