Издателство Колибри представя ново издание на „Великият Гетсби“ и „Нежна е нощта“ от Франсис Скот Фицджералд

На 10 май към „Бисерната поредица“ на издателство „Колибри“ се присъединява Франсис Скот Фицджералд – един от най-великите автори на XX век. Обединени в един том с твърди корици (32 лв., 584 стр.), излизат две от емблематичните му произведения: „Великият Гетсби“ и „Нежна е нощта“.

„Великият Гетсби“ (превод: Стела Джелепова) разказва за една мистериозна личност, обитаваща вечно огряна от светлини къща, в която от сутрин до вечер кипи светски живот. За Гетсби, който не говори за себе си, се носят всякакви непотвърдени слухове. Това, което е сигурно, е дългогодишната страст на Гетсби към Дейзи, която така и не съумява да избере между него и съпруга си. Тази страст с всичките ѝ трагични последствия е сред централните конфликти в една творба, първоначално постигнала скромен успех, а впоследствие придобила репутацията на един от най-великите американски романи.

„Нежна е нощта“ (превод: Надя Баева) ни пренася в Южна Франция през късните ХХ години на миналия век, за да ни запознае с историята на Дик и Никол и тяхната трагична любов. Дик е обещаващ млад психиатър и съпруг на богатата Никол, преживяла тежка травма в детството си. „Нежна е нощта“ е едновременно автобиографичен роман за постепенния упадък на един млад човек с твърде нежна психика, за да устои на своето време, и заедно с това изпълнена с носталгия картина на същото това време. Дик и Никол (Франсис Фицджералд и съпругата му Зелда Сейърс), обсебили съзнанието на читателите още с излизането на романа, и до днес не са изгубили нищо от своето магическо очарование.

Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) е най-знаменитият представител на първото „изгубено поколение“, живяло през „бурните двайсет години“ – the roaring twenties“. Големият американски писател, възпял „ерата на джаза“, предизвиква още с първия си роман „Отсам рая“ (1920) истинска културна сензация. Следват „Красиви и прокълнати“ (1922), „Великият Гетсби“ (1925) и „Нежна е нощта“ (1934). Фицджералд е автор и на десетки разкази на теми, свързани с младостта, отчаянието и загубите.
В поредицата Бисерни романи ИК „Колибри“ издава обединени в един том двата последни завършени романа на писателя.

В настоящия том е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

Вашият коментар