Идеи за спестяване на пространство в банята

Душове за баня в Gaudi-DSЗащо да пестим пространство в банята

При обзавеждане на банята понякога трябва да импровизираме и нагаждаме мебелите според пространството. Дори помещението да не е от най-маломерните, практичното комбиниране на елементите е задължително, за да може от една страна всеки ъгъл да е употребен пълноценно, а от друга – да има „въздух“ и мястото да не е затрупано с мебели.

Идеи за малки и средни бани

За пълноценно оползотворяване на площта, можете да използвате някои (или всички) от следните предложения:

  • освобождаване на подова площ чрез стенни монтажи;
  • високи мебели;
  • огледални шкафове;
  • вградени мебели;
  • душ и вана в едно;
  • вертикални радиатори.

Конзолните мебели са идеално решение, ако желаете подът да е максимално свободен. Шкафовете, закрепени за стена ще позволят пространството под тях да се използва за съхранение на легени, а конзолната или т.нар. „висяща“ тоалетна ще направи почистването под и около нея значително по-лесно. За малки помещения се предлагат и висящи тоалетни с къса проекция, което още повече пести място. Освобождавайки пода, също така и намаляваме шанса от спъвания и травми.

Високите мебели са добро решение, когато имате повече вещи за съхранение. Те притежават удивителна вместимост, която е разпределена във вертикална посока и така не отнемат от обема на помещението.

Не на последно място, хитро решение да измамите сетивата с усещане за простор е, като заложите на огледалните шкафове. От една страна това ще увеличи визуално помещението, а от друга – светлината в него, отразявайки осветителните тела.

Вградените мебели друг вариант за спестяване на пространство. Например вграденият в стената душ ще освободи терен за полица, която да побере козметиката ви. Друг практичен елемент за вграждане е казанчето, което позволява тази част от стената да се оползотвори с държачи за кърпи или шкаф.

В съвременните бани рядко има достатъчно площ и за душ, и за отделна вана. Затова практичният избор налага комбинирането на двете и обособяване на кът за къпане и релаксиране в едно. При необходимост, това място може да бъде отделено от останалата част на помещението със завеса или параван.

Вертикални радиатори са друго чудесно решение за спестяване на пространство. Голямо предимство при някои модели е, че позволява допълнително окачване на малък сушилник. По този начин имате държач за кърпи, без да се налага да търсите място по стените за него.

Идеи за големи бани

Макар че големите помещения нямат нужда от специално внимание за спестяване на пространството, някои от горните предложения биха намерили приложение и в широката баня. Конзолните решения, например, както и високите и огледални шкафове  са чудесен избор, тъй като оставят повече пространство за аксесоари и декорация. Не на последно място, това ще облекчи значително поддръжката и почистването, което е предимство, независимо от размера на банята.

Вашият коментар