Защо е добре сами да изберем парфюма си

 

Много хора смятат, че един от най-универсалните подаръци е парфюмът. Да, лесно е да се влезе в магазина или да се поръча от някой сайт като fra.bg, например. Но дали това е ароматът, който ще допадне на човека, за когото е предназначен? Освен ако не познаваме много добре някой или не сме убедени в това, какво харесва и какво не, изборът на правилния за някой човек аромат е много труден.

Най – малкото, което трябва да се има предвид е фактът, че ароматите миришат напълно различно при различните хора. Освен това те са чувствителни към светлина и топлина, а също така дори към уникалността на тялото, химията, диетата и хормоналните нива. Дори времето на деня влияе върху това как парфюмът се „възприема“ или как мирише, колко мощен е и колко дълго трае.

Личната среда също играе роля за това как мирише кожата на някой. Познавачите на аромати твърдят, че е добре един аромат да се носи два пъти в две различни среди, за да се разгърнат всички нотки и да се усети как ще се приспособи в различни ситуации.

Също така е важно когато се изпробва един аромат да не се разтърква, защото втриването създава топлина, която ще разгради молекулите по-бързо.

Когато сами изберем парфюма си, може да го нанесем в различни ситуации, за да усетим различните му проявления.

Важно е да се каже, че химическият състав на избрания аромат оказва влияние върху трайността му. Заблуда е, че всички парфюмни води са по-малотрайни от парфюмите. Концентрацията на масло влияе върху силата на аромата и колко време той ще се задържи във въздуха. Освен това съставките, използвани във формулата му, често имат по-голямо значение.

Например, естествените цитрусови съставки са по-ефервесцентни и са по-краткотрайни от нотки като ванилия, пачули и различни дървета.

Когато човек сложи парфюм е важно да го усети върху кожата, защото има случаи, в които изцяло естествените аромати могат да причинят повече алергични реакции, отколкото синтетичните. Добре е да се направи кожен тест преди покупка!

Вашият коментар