Защо е важно да купувате истински пчелен мед?

Само преди половин хилядолетие в Европа основният подсладител е бил именно медът. Той обаче притежава природата и на самостоятелен хранителен продукт, който и до днес се използва в редица национални кухни. Медът същевременно е и природен дар, защото разполага с огромен брой здравословни ползи, като нерядко се превръща и в основно профилактично и превантивно средство или в помощен агент при различни медицински терапии. Всички тези негови свойства се ценят и проявяват в пълнота единствено и само, когато се консумира натурален пчелен мед.

Само с екологично чист мед можем да извлечен всички негови ползи

Медът има противовъзпалително, пребиотично, възстановяващо, подсилващо, превантивно и профилактично за различни вирусни и бактериални патогени действие. То се проявява обаче само, когато го консумираме в чистия му вид. Натуралният мед е единственият мед, който може да намали симптоматиката на редица заболявания, но също така и да послужи за техен основен помощен терапевтичен агент.

Само натуралният мед осигурява пълния набор от полезни микроелементи

Медът разполага с изключителен химичен състав. В него ще откриете повечето витамини от групата на В, както и витамин А и много антиоксиданти. Медът разполага и с огромно количество минерали – желязо, йод, калий, калций, силиций, литий, манган, мед, магнезий, натрий, никел, осмий, олово, сяра, ти­тан, фосфор, хлор, хром, цинк. В допълнение, пчелният продукт е богат на специфични полезни полизахариди и гликозиди. Всички те пристигат в пълен състав и с висока концентрация само и единствено когато медът е натурален.

Екологично чистият мед е лишен от каквито и да е вредни съставки

В него няма примеси, ГМО, изкуствени оцветители или подсладители. Натуралният мед не би могъл да ви навреди по никакъв начин. Единствено и само, ако имате хранителна непоносимост към него, той би могъл да предизвиква алергична реакция. От друга страна, дори да нямате такава, ако в състава на меда има изкуствени ингредиенти, те също могат да доведат до негативна реакция както по кожата, така и върху стомаха.

Натуралният мед е вид био продукт

А всички биологично чисти продукти сами по себе си са полезни и за предпочитане. Без значение дали става въпрос за мед или друга храна, когато тя е натурална и органична, организмът може да почерпи в пълна сила ползи от нея, да се зареди с енергия, а освен това и да се засити. Дори не толкова полезни продукти като меда, когато са с естествен произход, допринасят с редица здравословни ползи.

Натуралният мед е с много по-добри вкусови качества

Безспорно, когато става дума за мед, ако той е екологично чист, ще бъде и много по-приятен на вкус и аромат. Без значение от качеството на използваната химична формула, изкуственият заместител няма как да постигне същите вкусови качества. Ето защо и големите кулинари избягват синтетични алтернативи на който и да е продукт, включително и на полезния и приятен на вкус и аромат мед.

Съветът ни е винаги да се стремите да консумирате натурални и екологично чисти продукти. Тази препоръка ще получите както от диетолози, така и от лекари. И разбира се, тя важи с пълна сила и за всички видове пчелни продукти, включително и за така обичания мед.

Вашият коментар