Био препарати за почистване – какво можете да очаквате от тях?

Повечето от наличните почистващи продукти все още се основават на съставки, направени от изкопаеми ресурси. Въпреки това все повече продукти са поне частично био-базирани. В почистващите био препарати на органична основа, производителите заменят изкопаемите съставки с биосъставки, като растително масло или ензими. Растително масло може да се използва за повърхностноактивни вещества (съединения, които понижават повърхностното напрежение). Ензимите подобряват резултатите от миенето.

Как да разберете, че почистващият продукт е био-базиран?

Някои етикети гарантират, че поне определен процент от почистващия продукт е на биологична основа. Но също така, почистващите продукти без тези етикети могат да бъдат био-базирани.

По-добри ли са всички био препарати за почистване за околната среда?

Използването на почистващ продукт означава приемане на определено въздействие върху околната среда. Био базираните продукти за почистване не са автоматично по-екологични, но етикетите на продуктите ви помагат да намерите продукт, който е по-екологичен от обикновения конвенционален продукт. Екологичните етикети строго ограничават или забраняват употребата на определени вещества, вредни за здравето и околната среда. В допълнение, само продукти, които използват по-малко и по-екологично чисти опаковки, могат да получат етикет. Използването на тези сертифицирани продукти и използването на предписаните дози помага да се сведат до минимум въздействията върху околната среда.

Много добър пример за това как биологичните съставки могат да помогнат на околната среда са ензимите. Ензимите намаляват въздействието върху околната среда на продуктите за измиване и почистване и обикновено се използват в перилните препарати. Необходими са по-ниска температура, енергия и вода, за да се осигурят същите резултати при почистването. Ензимите, използвани в почистващите продукти, са високо ефективни в най-малки количества и са напълно биоразградими. Необходимото количество препарат е значително намалено през последните 25 години.

По-здравословни ли са почистващите продукти на биологична основа?

Няма общ отговор. Сертифицираните продукти ограничават или забраняват употребата на определени вещества, вредни за здравето и околната среда. Тези вещества се определят чрез етикети. Алергичната реакция може да бъде предизвикана както от естествени, така и от изкопаеми съставки. Важно е да се проверят съставките в случай на алергия.

Дали почистващите продукти на биологична основа почистват също толкова добре, колкото и конвенционалните?

Да, почистващите продукти на биологична основа могат да почистват също толкова добре, колкото и конвенционалните. Почистващите свойства зависят от свойствата на всеки продукт, независимо дали е на биологична основа или на база изкопаеми.

Дали почистващите продукти на биологична основа са по-скъпи от конвенционалните?

Тук също няма общ отговор. Търговците на дребно предлагат голямо разнообразие от различни био-базирани и конвенционални почистващи продукти. Някои могат да бъдат по-скъпи, докато други имат една и съща цена или дори могат да бъдат по-евтини.

Много перилни препарати се правят с ензими. Ензимите намаляват температурата, водата и енергията, необходими за почистването на дрехите ви. Това дори помага да спестите парите си.

Къде можете да закупите почистващи продукти на биологична основа?

Био-базирани почистващи продукти са на разположение в повечето големи магазини на дребно. Така че просто проверете вашия супермаркет. Всички наши ежедневни почистващи био препарати, като перилен препарат за пране, универсални почистващи препарати, почистващи препарати за миене на съдове или почистващи препарати за баня могат да бъдат налични в близкия магазин.

Как да разберете, че използваните суровини се доставят по устойчив начин?

Почистващите продукти на биологична основа не са автоматично по-устойчиви. Използването на възобновяеми ресурси е ключов фактор за устойчивост и положително въздействие върху климата и околната среда. Особено използването на палмово и кокосово масло – двете основни съставки, бива критикувано. Най-големите производители на палмово масло в света са в Индонезия и Малайзия. Около 20% от годишното производство на палмово масло в света се определя като устойчиво.

Вашият коментар