Кристин Льоненс и Даниел Келман пристигат за церемонията по награждаване на Синелибри

Броени дни ни делят от обявяването на лауреатите в конкурса за най-добър пълнометражен игрален филм, създаден по мотиви от литературно произведение! Празничната церемония по награждаване ще се състои на 25 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК в присъствието на престижното международно жури, представено от Мария Бакалова (президент), Кристин Льоненс, Даниел Келман, Ан Кюсак, Игнасио Серикио. В рамките на церемонията ще бъде обявен и победителят в конкурса за най-добър документален филм от жури в състав Рене Карабаш, Божидар Манов и Найо Тицин.

След церемонията ще се състои премиерно излъчване на първия англоезичен филм на Педро Алмодовар, удостоен с наградата „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Просветляващата драма „Съседната стая“ с Джулиан Мур и Тилда Суинтън в главните роли изследва смисъла на живота и смъртта, стойността на приятелството и чувството за съпричастност в критични моменти.

Възхитителната новозеландско-белгийска писателка Кристин Льоненс ще представи лично в София последния си роман „По дирите на Амбър“ – дълбоко емоционална и завладяваща история за любов, загуба, обсесия и разрушителни избори, преплетени със сеизмични политически събития. Според критиката и тук, както и в случая с романа ѝ „Caging Skies”, вдъхнал живот на филма „Джоджо Заека“, е налице обещание за кинотриумф. Събитието ще се състои на 23 октомври от 19:00 ч. на сцена „Централни хали“ с модератор Велина Минкова. Почетен член на журито в основния конкурс е и германският писател Даниел Келман, една от най-разпознаваемите фигури на европейската артистична сцена. Романист, драматург, поет, публицист и актьор, Келман ще представи в София новия си роман – „Светлина и сянка“, издаден от „Колибри“ в превод на Жанина Драгостинова. Своеобразна биография на филмовия режисьор Георг Вилхелм Пабст, книгата поставя болезнено актуален и за днешната реалност въпрос: колко струва творчеството на артиста, който не може да устои на ухажването на властта и позволява да бъде харесван от чудовища. В рамките на срещата с Даниел Келман на 24 октомври от 19:00 ч. в Гьоте-институт ще бъде представено и новото българско издание на световния бестселър „Измерването на света“ – една история за гениалността и свободата, написана с бликаща фантазия и чувство за хумор.

На 26 и 27 октомври, в рамките на Синелибри, ще се състои и първият форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) с участието на 15 изявени личности от 10 страни в качеството им на спийкъри и дванайсет проекта за пичинг. В дискусионната част ще се включат и арбитрите в конкурса за пълнометражен игрален филм Кристин Льоненс, Даниел Келман, Ан Кюсак и Игнасио Серикио. Към панелистите тази година се присъединява и американският актьор Брайън Краус, известен у нас най-вече с участието си в приключенската романтика „Завръщане в Синята лагуна“ (1991) и с ролята на Чарлз Брейди във филма на ужасите „Сомнамбули“ (1992).

Във връзка с достъпа до зала 1 на 25 октомври – тъй като са предвидени специални мерки за сигурност заради филма, умоляваме зрители да дойдат навреме. След старта на церемонията зрители няма да бъдат допускани в залата.

Билетите за всички прожекции и събития от програмата на Синелибри до 3 ноември са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн.

Вашият коментар