Лечебните свойства на джинджифила

 

Джинджифилът е съвременният имуностимулатор, който е лесно достъпен за всички. В сезона на настинките често прибягваме до растението, произлязло от Югоизточна Азия, споделя Madamsko.

И до днес е дълбоко внедрен в източната медицина като средство за лечение най-вече в Китай, Япония и Индия. На външен  вид прилича на по-малък сладък картоф, но приликите свършват тук. Джинджифилът има особена и силна миризма, която го прави разпознаваем. 

Ето с какво може да ни помогне приема на джинджифил:

Облекчава болката

Пресният джинджифил може да се похвали с високо съдържание на антиоксиданти. В резултат на това е полезен за състояния, свързани с възпалителни процеси и облекчаване на болката, по-специално при  менструални спазми , както и състояния, свързани с артрит. Например, в клинично изпитване джинджифилът показа обещание за подобряване на болката в коленете, свързана с остеоартрит.

Сухият джинджифил също съдържа висок процент антиоксиданти, но не е толкова ефективен. Джинджифилът е свързан повече с дългосрочно облекчаване на болката, отколкото с незабавното й облекчаване. Когато приемате обезболяващи без рецепта, те действат за секунди. Ефектите на джинджифила се появяват малко по-късно, защото  има забавящ ефект.

Подобрява регулирането на кръвната захар

Хората с диабет тип 2 често не произвеждат достатъчно инсулин, което е важно, за да се гарантира, че глюкозата циркулира в тялото и не се натрупва в кръвния поток.  Проучванията са установили също, че джинджифилът насърчава мускулите да абсорбират глюкоза, без да се налага  прием на допълнителен инсулин.

Намалява гаденето

Яденето на пресен джинджифил може да помогне при различни форми на гадене, като сутрешно гадене, гадене по време на движение и страничните ефекти от някои схеми на химиотерапия. Джинджифилът може да бъде полезен, защото помага за увеличаване на начина, по който храната се движи през стомашно-чревния тракт и блокира серотониновите рецептори в лигавицата на червата. Това може да помогне на рефлекса ни да се задейства и да блокира порива ни за повръщане.

Понижава холестерола

Според проучване на health.clevelandclinic при хората, които приемат джинджифил ежедневно се наблюдават понижени нива на триглицериди, общ холестерол и  лош холестерол (известен още като липопротеин с ниска плътност или LDL) след 45 дни, в сравнение с хората, които са получавали плацебо. Но са необходими повече изследвания, за да се каже окончателно, че можете да приемате джинджифил за понижаване на холестерола.

Странични ефекти от прекомерния прием на джинджифил

Няма препоръчителна доза за прием на джинджифил, но не прекалявайте. Не започвайте прием на хранителни добавки с джинджифил, преди да се консултирате с лекар. Ето и някои от страничните ефекти от предозирането с джинджифил:

-киселини в стомаха.

-диария

-дразнене в устата и гърлото.

-Гадене 

-Стомашен рефлукс

Вашият коментар