Издателство Колибри представя „Нефритен град“ от Фонда Лий

Излезе от печат „Нефритен град“ – епична драма, напомняща за най-добрите класически хонконгски гангстерски филми. Преводът е дело на Валерий Русинов, а художник на корицата е Живко Петров.

Семейството е дълг. Магията е сила. Честта е всичко. Това е лайтмотивът на романа „Нефритен град“ (536 стр., цена на издание с твърди корици: 35 лв., цена на издание с меки корици: 30 лв.), чиято фабула се разгръща сред декорите на фентъзи метрополис, толкова релефен и описан с такова буйно въображение, че ще забравите, че четете книга.

Нефритът е животворната кръв на остров Кекон. От поколения той се добива, търгува, краде, дава власт и нечовешки възможности на онези, които могат да го овладеят, и смущава света на онези, които не успяват. Фамилия Каул е един от двата клана Зелени кости, които контролират и защитават острова, и се стремят да запазят традициите на нефрита. Но войната чука на вратата и не чака…

С появата на нова силна дрога, позволяваща на всеки – дори на чужденци – да владее ценния ресурс, тлеещото напрежение между Каул и съперничещата им фамилия Айт изригва в открито насилие. Изходът от тази война между клановете ще предопредели съдбата на всички Зелени кости, както и на самия Кекон.

Фонда Лий (р. 1979 г.) е канадско-американска авторка на спекулативни и фентъзи романи. Печели световна популярност с трилогията си „Сага за Зелената кост“, първата книга от която, озаглавена „Нефритен град“, печели Световната фентъзи награда през 2018 г. и е обявена от сп. „Тайм“ за една от стоте най-добри фентъзи книги на всички времена. „Нефритен град“ е финалист за престижните награди „Небюла“ и „Локус“.

„Прецизният начин, по който Лий изгражда света си, качва залозите на нейните реалистични и напрегнати екшън сцени.“ – Скот Линч

Вашият коментар