Протеин – нуждаем ли се от допълнително количество, освен с храната

Протеините са един от градивните елементи на живота. Те изграждат човешкото тяло, ето защо не можем да не признаем изключително важната роля, която те имат за нашето съществуване.

За да бъдем здрави и силни, ние се нуждаем от разнообразно и качествено хранене, което непременно трябва да включва и достатъчно количество качествен протеин. Той може да се набави от различни източници, в това число яйца, месо, риба, бобови храни и много други.

Поемаме ли достатъчно протеин чрез храната

При нормална физическа активност, която включва леки упражнения и леки тренировки (например ходене, колоездене и други подобни), разнообразното и богато хранене с качествени продукти би трябвало да ни осигури достатъчно количество протеин.

Има, обаче, не малко ситуации, в които човешкото тяло може да се нуждае от допълнителен прием на протеини. Без да сме напълно изчерпателни, трябва да споменем следните положения, в които можем да изпитаме потребност от допълнителен протеин към менюто си.

  • Ако тренирате интензивно

Ако тренирате ежедневно, приемът на протеини само чрез храната може и да не е напълно достатъчен за да компенсира увеличените потребности на тялото. Това може да е повод за допълнителен прием на качествени протеини на прах, които да допълнят нуждите на организма при голямо натоварване.

  • Ако сте с вегетариански / вегански режим на хранене

Веганството и вегетарианството може и да ви осигуряват предостатъчно витамини и минерали, но по отношение на протеините може да се окаже твърде сложно.

Макар че в боба и лещата например има доста белтъци, те не могат да компенсират лесно липсата на животински храни. Тук може да ви е от полза доброто познаване на качествения протеин и неговите разновидности (разгледайте в Workout.bg).

  • Ако сте на ограничителна диета

Когато човек прави опит да поддържа калориен дефицит, набавянето на достатъчно количество протеини от храната може да срещне затруднения. За поддържането на мускулатурата е нужна богата на белтъци храна, което означава повече храни от животински произход (например телешки протеин).

Макар че в тази ситуация не е съвсем задължително животинските храни да се спрат, тяхното намаляване ще е част от ограничения калориен прием.

В такава ситуация приемът на протеин в подходящото количество може да помогне да се справите с чувството за глад и също така да помогне за минимизиране загубите на мускулна маса по време на диета.

Вашият коментар