Модата през годините

1797 г – Новата мода? Какво падение!

По времето на френската Директория (държавно управление между 1795 и 1799 г.) някои смели жени възприемат нов стил на обличане – леки, прозрачни рокли, които напомнят древногръцки туники, подчертаващи и разголващи бюста. Това предизвиква възмущение сред по-консервативните дами, привързани към пищните модели от „стария режим“ отпреди Великата френска революция. Скандалът се разраства нечувано, когато става ясно, че новаторките дори отказват да носят бельо!

1910 година – бельото става горна дреха

От 1800-а година панталонът е забранен за френските жени и за тях той си остава вид бельо, което се носи под широкия кринолин. През 1900-а година идва модата на спортовете като колоездене и алпинизма, а жените вече имат претекст да носят панталони като мъжете. А декретът от 1800-а година е отменен едва през 2013 г.!

1778 г. – Подозрителна качулка

През XVIII-u век кокетните дами в Европа носят широки палта, снабдени с огромни качулки. Обществото обаче тогава се вълнувало от въпроса какво крият тези качулки. Смятало се е, че от тях се възползват леките жени, за да крият лицата си.

1609 г – Размер XXL

Между 1560 и 1620 г. европейските аристократи носят широки панталони с крачоли буфон, които английските моралисти намират за прекалено женствени. По същия повод френският свещеник Жан-Батист дьо ла Сал се възмущава в книгата си, посветена на християнската цивилизация: „Тази дреха не отговаря на ръста на човека и деформира фигурата, особмено ако е прекалено широка.“

1951 г. – Прилепнала тениска

Във филма „Трамвай желание“, излязъл през 1951 г., Марлон Брандо, който играе ролята на разгорещен пролетарий, е облечен в тясна тениска, напоена с пот. Секси! Вече никой не може да спре възхода на тази евтина дреха, която става класическа част от мъжката мода. Носи се прилепнала към тялото като втора кожа.

1969 г – Мини, прекалено мини

През 60-тe години Swinging London (така американските вестници наричат Лондон, когато той става световна столица на поп културата) лансира късите поли, които разкриват почти целите крака на жените. По-късно френският моден дизайнер Куреж прави колекция, която бележи навлизането на късата пола в ежедневния живот. В цяла Европа минижупът става символ на женската еманципация и реакция срещу диктата на буржоазния вкус. Но в самото начало по улиците на Рим на жените, облечени в къси поли, подарявали ябълки, за да им напомнят грехопадението, пише Журнал за жената.

2016 г – Скъсани дънки

През 80-те и 90-те години на 20-и век пънк и гръндж тенденциите са насочени срещу униформите на капитализма. Но скъсаните дрехи невинаги са били символ на протест. Между ХII-и и края на XV-и век в европейските кралски дворове била съблюдавана модата на детайли като прорези и цепки, които разкривали долния слой дрехи и освен това свидетелствали за социалния ранг. През 2016 г. скъсаните дънки отново са на мода, този път подети и от големите модни дизайнери, което означава, че стават и доста по-скъпи.

Вашият коментар